FRENET CURT, QUÈ PODEM FER?

Totes persones tenim frenet lingual, i moltes d’aquestes tenen un fredet curt, però això no significa que s’hagi de tallar. Aleshors, tots els frenets linguals donen problemes? La resposta és NO.

Què és el frenet lingual?

És un plec vertical de mucosa que uneix la llengua amb el terra de la boca. Si és massa curt, la llengua no pot fer el moviment complet, no arriba al paladar o la punta de la llengua no pot sobresortir per sobre del llavi superior. Quan aquest frente és massa curt se l’anomena anquiloglòssia o llengua lligada.

Hi ha diferents tipus de frenet curt:

  • Tipus 1: anterior. La inserció del frenet es troba a la punta de la llengua. Així mateix quan el nadó plora es veu la llengua en forma de cor, perquè el frente porta cap a dins de la llengua.
  • Tipus 2: Anterior. La inserció del frenet és uns mil·límetres més enrere que el tipus I. De manera que quan el nadó plora la punta de la llengua baixa cap avall.
  • Tipus 3: Posterior. Aquest frenet igual que el tipus 4 té un component submucós. Quan el nadó plora es veu la llengua com un bloc, puja molt poc cap al paladar o la llengua forma una concavitat, s’enfonsa el centre.
  • Tipus 4: Posterior. No es veu frenet, però s’observa la llengua completament ancorada al terra de la boca, la llengua no s’enlaira.

Què pot passar si el nostre nadó té un frenet lingual curt?

És important saber que no sempre ha de donar problemes a la lactància materna, s’ha de fer una bona valoració per determinar si necessita ser tallat o no.

Pot causar les dificultats següents:

  • Succió ineficaç, no permet que el nadó buidi bé el pit causant dificultats a la mare (mastitis, obstruccions, esquerdes…). O no aconsegueix extreure la llet amb la qual cosa no s’alimenta correctament (no guanya pes, caques verdes o explosives…). Es important saber com es la correcta posición del nadó al pit, en aquesta entrada del blos us ho explico. https://www.nadonsfisioterapia.com/es/2022/02/07/lactancia-materna-y-las-claves-para-iniciarla/
  • Dificultats bucodentals, com mala oclusió de la boca, dificultats a la parla, respiració bucal i en conseqüència problemes respiratoris (bronquitis de repetició, faringitis…).

Com detectar si el meu nadó té el frenet curt?

– El nadó no s’agafa bé al pit, apareixen clivelles en el mugró.

– Preses molt llargues. El nadó passa tot el temps al pit durant les preses.

– Sorolls durant la presa (espetecs).

– El nadó no agafa pes.

– El mugró té forma de pintallavis, després de prendre el pit.

– Caques verdes i explosives.

– Irritabilitat. Plor constant i excessiu.

– Deslletament precoç.

Què pot provocar al nadó un frenet curt?

Una agafada deficient, que acabarà compensant per poder succionar. En conseqüència, modificarà estructures de la seva boca per aconseguir-ho i quan sigui gran podem trobar dificultats a la parla.

Solen ser nens que respiren per la boca per un mal tancament d’aquesta, de manera que ronquen des de ben petits sempre.

Si respiren per la boca, són més propensos a patir malalties respiratòries.

Què pot provocar a la mare que el nadó tingui el frener curt?

– Dolor o clivelles.

– Mastitis de repetició.

– Baixa producció de llet.

– Hiperproducció de llet.

– Isquèmia del mugró.

– Frustració/desànim.

– Deslletament precoç.

És important davant qualsevol dubte de frenet curt o mala agafada acudir a un professional, per valorar com feu la presa i valorar la boca del nadó, per un fisioterapeuta i osteòpata especialitzat en lactància per ajudar-vos i no abandonar en la lactància materna.