LACTÀNCIA MATERNA I LES SEVES CLAUS

Si estàs embarassada o acabes de ser mare, aquesta entrada de bloc t’interessarà per iniciar la lactància materna.

És important abans de ser mare saber els beneficis de donar el pit al teu nadó.

Donar el pit és instintiu, però hem de saber com ha de ser aquesta primera agafada al pit i la postura per alletar. Així evitar les terribles clivelles o dolors al pit durant la lactància.

Què he de saber abans de començar?

Un cop dones a llum, has de tenir el nadó a sobre del teu cos, pell amb pell, almenys durant les primeres 2 h. En aquestes dues hores s’ha de produir l’agafada espontània del nadó al pit.

Si això no passa no t’amoÏnis, hauràs de saber quina és l’adherència correcta al pit i la posició que has de tenir per alletar el teu nadó.

Com s’ha d’agafar el nadó al pit?

L’agafada és la manera com el nadó col·loca la boca per extreure la llet del pit de manera efectiva i sense causar dolor.

La posició correcta i sobretot a tenir en compte al principi és:

  • Cos del nadó en línia recta. La seva orella, la seva espatlla i el maluc han de traçar una línia recta.
  • El teu pit i el cap del nadó han d’estar alineats, evitant que es formin angles o que el nadó giri el cap.
  • Tots dos llavis cap a fora (boca peix), agafant tota l’arèola o gran part, no només el mugró. I no xuclar.
  • Quan el nadó succioni, les galtes s’han d’arrodonir i moure tota la mandíbula inferior fins a l’orella, fent petits moviments de flexo extensió del cap.
  • El cap ha d’estar en posició neutra, ni gaire flexionada, ni gaire estesa.
  • Estimular amb el nostre mugró sobre els seus llavis de dalt a baix perquè obri la boca i llavors acostar el cap al nostre pit, no al revés.

És important estar atenta als senyals de gana del nadó, hem d’evitar que s’enfadi i plori per aconseguir una bona agafada al pit. En el següent link tens diferente posiciones per alletar.

La postura per alletar que triïs ha de ser còmoda i que gaudeixis donant el pit.

Els primers 15 – 20 dies és normal que sentís dolor quan el nadó s’agafa al pit.

A l’inici de la lactància, els primers 15 – 20 dies, és normal que quan el nadó s’agafa al pit sentis dolor, notaràs com un pessic que ha de desaparèixer mentre dura la presa i amb els dies desaparèixer. Però si et fa mal sempre que s’agafa hauràs de corregir la postura del nadó i/o la teva, i si, així i tot persisteix s’hauria d’acudir a un professional perquè valori com ho feu.

 Si notes dolor quan el nadó s’agafa al pit i persisteix durant la presa, introdueix el teu dit a dins i retira’l per evitar que et surtin clivelles o morats.

A Nadons, tenim fisioterapeuta i osteòpates pediàtrics especialitzats en lactància on t’ajudarem a valorar si el teu nadó té una bona agafada o, per contra, hi ha alguna tensió que no li permet obrir bé la boca, si hi ha frenet que limita la mobilitat de la llengua, si hi ha retrognatia (mandíbula inferior cap a dins) o alguna altra limitació.