MOCS VERDS, VOL DIR INFECCIÓ?

Els Mocs verds no signifiquen infecció, son l’evolució d’un encostipat.

Quantes vegades heu sentit que els mocs de color verd signifiquen que hi ha infecció? Això significa què cal donar antibiòtic?

Què són els Mocs?

Els mocs són una defensa del nostre cos que es produeixen quan un agent extern (pols, partícula, bacteri, virus…) entra al nostre cos. El nostre sistema immunitari genera més mocs com a resposta a aquest atac.

Els refredats són produïts per més de 200 virus diferents, per tant, els antibiòtics no són sempre efectius.

Per que canvien de color els Mocs?

Els Mocs tenen una evolució en el refredat.

Quan un virus entra al nostre cos i contacta amb la nostra mucosa nasal, activa unes cèl·lules anomenades Neutròfils, aquests són els que iniciaran la batalla per defensar-nos.

En aquest procés els neutròfils, fabriquen una enzima anomenada peroxidasa, rica en  ferro i serà la culpable que els mocs canviïn de color amb el pas dels dies.

El color verd és el resultat de la batalla que porta a terme el nostre cos per defensar-nos de qualsevol virus que ataca el nostre cos

Quan s’inicia el refredat els mocs són de color transparent, a mesura que passen els dies es tornen blanquinosos. Si la infecció continua es tornen de color groc, fins a arribar a un color verd molsa.

Per això són importants, les neteges nasals, ja que són el mocador dels nostres nadons fins que no aprenguin a sonar-se.

Al compte d’Instagram @nadons.fisioteràpia us explico a través de vídeos com fer la neteja nasal. Us deixo l’enllaç a continuació:

Aquí us deixo la neteja nasal asseguts, quan ja aguanten el tronc.

https://www.instagram.com/p/CMUeJssCYdU/

I estirats quan són nadons fins que aguanten el tronc.

https://www.instagram.com/p/CHOO3d7iA8T/

Que podem fer a casa?

És important ensenyar a mocar-se als nostres petits com més aviat millor. A partir dels 3 anys ja haurien de saber moure’s.

Si encara no se saben sonar o són nadons les neteges nasals han de ser a demanda, per evitar que respirin per la boca i ens entri qualsevol virus o bacteri i produeixi moc al pulmó.

És fonamental controlar l’evolució del refredat, ja que, si el vostre fill/a deixa de menjar, no descansa i està apagat, l’ideal seria que un/a pediatre ho valori.

Neteja nasal estirat

Com sé que només és un refredat?

Com he dit anteriorment heu de controlar els símptomes del nadó, si està actiu, menja i descansa, tranquils únicament és un refredat.

Si hi ha sorolls respiratoris, us aconsello que acudiu al vostre pediatre i després feu fisioteràpia respiratòria pediàtrica, perquè ajudi a moure aquests mocs que hi ha al pulmó i que no es compliquin.

Us heu quedat més tranquils/es sobre el color dels mocs?

A Nadons us ajudarem amb els problemes respiratoris dels vostres fills/es i estarem encantades de resoldre els vostres dubtes.