BONYS Al CAP DEL TEU BEBÈ NOUNAT?

Després d’un part complicat i amb la intervenció de fòrceps o ventosa, pot ser que al teu bebè amb el pas de les hores li surtin un o dos bonys al cap, sobretot en la part de dalt, en la zona del parietal, la part del crani que obre pas a través del canal del part.

Què són aquests bonys i perquè apareixen?

Podria ser un caput succedaneum. Es produeix per un hematoma i inflamació en la superfície del cuir cabellut, a causa de la pressió exercida durant el treball del part sobre una zona del cap.

També pot aparèixer un cefalohematoma, una acumulació de sang sota la membrana exterior que recobreix els ossos del cap. Apareix durant el part per culpa de la pressió del cap del bebè sobre els ossos de la pelvis de la mare o en el moment en el qual el bebè passa pel canal del part.

El normal és que en 24 – 48 hores desapareguin si no és així heu d’acudir a un fisioterapeuta i osteòpata infantil perquè ajudi a drenar aquesta sang del cap i no s’endureixi.

Quan poden aparèixer els bonys al cap del bebè?

Tots els nens estan en risc de patir un encefalohematoma, però el més comú és:

– En bessons o trigèmins.
– Si el cap del bebè és molt gran.
– En parts prolongats, difícils o instrumentalitzats.
– Si el bebè està en posició podàlica o altres posicions difícils per al part.
– Si les contraccions uterines són febles, retarden el part i naixement del bebè.

Desapareixen sols aquests bonys al cap?

Amb el pas dels mesos, pot arribar a reabsorbir-se, però si s’endureixen molt serà més difícil. De manera espontània pot trigar entre 2 a 3 mesos a desaparèixer.Amb l’ajuda de tractament d’osteopatia pot ajudar al fet que es reabsorbeixi abans i fins i tot desaparegui per complet en poc temps.

Els bonys al cap poden perjudicar el bebè?

No, són traumatismes fora del crani, no afecta el cervell. En alguns casos pot causar irritabilitat en el nounat. Si són molt marcats, sobretot en un costat, pot ser que el bebè no giri bé el cap i afavoreixi l’aparició d’un aplanament del cap, anomenada plagiocefàlia.

Com a fisioterapeuta i osteòpata pediàtrica aconsello fer una revisió del bebè als 15 dies – 1 mes de vida per a valorar qualsevol problema que pugui tenir el bebè i assegurar-nos que tot està correcte.Si trobem qualsevol cosa com més aviat es tracti, abans ho resoldrem.

A Nadons Fisioteràpia t’ajudem a valorar al teu bebè i ajudar a la reabsorció dels hematomes que apareixen després el part.