LA IMPORTÀNCIA D’AGAFAR-SE BÉ AL PIT DES DE L’INICI

Acabant la setmana mundial de la lactància materna, volia donar èmfasi en la importància d’una bona presa al pit des de l’inici. Aquestes primeres hores quan neix un nadó són les més importants, només ha d’existir el contacte del nadó nu amb el cos de la seva mare i que ell només busqui agafar-se al pit de manera espontània.

Què he de fer si el meu bebè no s’agafa al pit?

Si el vostre nadó no s’agafa bé al pit o teniu dolor quan ho fa, heu de contactar amb una assessora de lactància, si a l’Hospital on esteu no hi ha cap llevadora especialitzada. És molt important no tenir mal perquè no hi hagi un fracàs en la lactància materna.

Posa al nadó al pit de manera freqüent, idealment ha de mamar més de 8 vegades en 24 hores.

Quan he de demanar ajuda?

Des del primer dia si no aconseguiu una bona presa al pit, heu de demanar ajuda i no esperar, ja que condicionarà l’èxit en la vostra lactància.

És important no esperar més d’un mes, el primer mes és el més important per a poder consolidar una bona presa al pit.

Com sé si el meu nadó té una bona  presa al pit?

 1. No ha d’haver-hi dolor durant tota la toma, els primers dies pots sentir una petita molèstia a l’inici.
 2. El nadó ha de fer caca i molts pipis.
 3. Els primers dies és normal que els nadons perdin pes, sol ser una perduda d’un 7 a un 10% del pes de naixement. A partir del cinquè dia ja haurien d’anar recuperant el pes hi han de recuperar-lo completament al cap de 15 dies de néixer.

Una presa correcta:

 • Barbeta i nas del nadó estan a prop del pit de la mare.
 • Ha d’estar alineat amb el pit (orella, espatlla i maluc han d’estar en línia recta).
 • Els llavis han d’estar evertits (boca de peix), sobretot el de baix.
 • Boca ben oberta.
 • Ha d’agafar tota l’aurèola, no només el mugró. S’observa més aurèola per sobre del nadó que per sota.

Com saber si NO té una bona presa al pit?

 1. Fa sorolls (com xuclades) en mamar.
 2. Les galtes se li enfonsen quan mama.
 3. Es deixa anar fàcilment i constantment de pit.
 4. Es posa irritable, s’enfada amb el pit.
 5. Clivelles al pit.
 6. Ingurgitació que pot acabar en mastitis.

Com puc millorar l’adherència?

 1. Heu d’estar en una posició còmoda amb esquena i peus ben recolzats.
 2. Ens col·loquem al nadó perpendicular al pit.
 3. S’enfoca nas – mugró. Freguem el nostre mugró amb el seu nas o barbeta, perquè obri bé la boca i en aquest moment ens  l’apropem al pit amb rapidesa i decisió. Mai el pit va cap al nen, és el nen el que va cap al pit.
 4. Heu de quedar cos contra cos amb el vostre nadó (cara a cara).

Hem de tenir en compte que un dels aspectes que més influeix en l’èxit de la lactància materna és la posició de l’infant al pit. Però a part d’observar que hi hagi una bona presa és important observar que el nadó faci una bona succió.

Moltes vegades la presa al pit és correcte, però el nadó no fa el moviment com cal, ja sigui per tensió muscular, limitació de les estructures o altres problemes que pot haver patit durant el part o la posició en néixer.

Com fisioterapeuta i osteòpata pediàtrica, especialitzada en lactància, considero molt important fer una valoració del nounat en les primeres setmanes de vida o en els primers dies de vida si hi ha problemes en la lactància.

No sempre és culpa de la mare i és a la que normalment s’assenyala quan no hi ha una bona lactància. Si no que moltes vegades és culpa del nadó que per diferents tensions no aconsegueix fer una lactància correcta.

Aquest vídeo us mostra les diferents posicions en les quals podeu col·locar al vostre petit al pit.