LES CLAUS PER A AJUDAR A LA DISQUECIA DEL LACTANT

El teu nadó ha nascut i fa caca cada dia  sense problema. Al cap d’un mes aproximadament deixa de fer caca, es retorça cada vegada que li dones menjar, es posa vermell i plora, fa força, regurgita… Els bebès neixen amb un mecanisme automàtic per a fer de ventre, normalment quan mengen, això se’n diu reflex gastrocòlic. Quan aquest reflex no s’activa, el bebè ha d’aprendre a fer de ventre per ell mateix. Una cosa que sembla tan fàcil és tota una aventura per a ells.

PER QUÈ Al TEU NADÓ LI COSTA TANT FER CACA, QUAN ABANS LA CAP A PERFECTA?


El teu bebè està experimentant una nova experiència que comença en finalitzar el primer mes de vida. Alguns nadons perden el reflex gastrocòlic que els ajuda a anar de ventre i només ho aconsegueixen després de molt d’esforç. Quan passa això et preguntaràs serà restrenyiment? Però la caca que ha fet és tova i liquida… a això se’n diu disquecia del lactant.

La caca del nounat ha de ser tova i liquida, en el cas que no sigui així has de sospitar que el teu bebè estigui patint de restrenyiment.

La disquecia és la dificultat per a fer caca a causa de la falta de coordinació i control de la musculatura de l’esfínter, en què es creu que en lloc de relaxar l’esfínter el contreuen. És una cosa que hauran d’aprendre i a causa d’una immaduresa a alguns nadons els pot costar més. Sol anar acompanyat de plor, esforç o incomoditat que dura uns minuts.

L’ESTIMULACIÓ DE L’ANUS POT AJUDAR Al MEU FILL?

No s’aconsella estimular l’anus, ja que no solucionem el problema, sinó que actuem sobre la conseqüència. 

El bebè ha d’aprendre a expulsar la caca ell sol. Es tracta d’un procés natural dins del desenvolupament. 

I et preguntes, com el puc ajudar?

Les claus per a millorar la disquecia del bebè a casa:

  • Fer-li massatges a la panxa: fer cercles en la seva panxa en sentit de les agulles del rellotge. Escriure I Love U en la seva panxa, primer fer una I al costat dret, després una L invertida i finalment l’U també invertida.
  • Fer la bicicleta: aixecar els genolls del bebè a dalt i a baix, mantenir quan pugem uns segons i després estirar. Girar fent cercles en el sentit de les agulles amb la pelvis una mica flexionada i finalment pedalar amb flexió de pelvis.
  • Fer banys amb aigua temperada amb el nadó assegut, que l’aigua li cobreixi el culet.
  • Portejar el bebè.

Si encara així el vostre fill no millora us aconsello que aneu a un fisioterapeuta i osteòpata pediàtric perquè us ajuda a alliberar tensions i faciliti al nadó fer caca sol. Però sobretot paciència, algunes vegades poden trigar dies sense fer caca.

En Nadons Fisioteràpia estarem encantats d’ajudar-vos.