PER QUÈ TÉ TOS EL TEU NADÓ?

En aquesta entrada de blog us explicaré què és la tos?, i per què apareix? Resoldre els dubtes que apareixen a les famílies i t’ajudaré a saber què fer davant d’ella.

Què és la tos?

La tos és un mecanisme de defensa el cos per eliminar els mocs o substàncies irritants per mantenir el coll lliure i net a l’hora de respirar.

Sol ser una causa freqüent de consulta al pediatre, ja que de vegades és molesta, difícil de controlar i interfereix en el descans dels nens.

Per què la tos del meu fill no sempre és la mateixa?

La tos sona diferent segons la zona de les vies aèries afectada, entre d’altres símptomes.

Quan les infeccions són altes, de nas i faringe, trobem una tos irritativa. Si afecta la laringe és més sorollosa i metàl·lica, com tos de gos, sol aparèixer afonia o ronquera després. Si se sent un xiulet o xiulet en expulsar l’aire, vol dir que hi ha una afectació de les vies aèries baixes, en els pulmons, com en la bronquiolitis o bronquitis. Sempre haurà de ser completat amb una bona història clínica per part del pediatre.

Al principi la tos sempre és seca, molesta i poc eficaç, amb els dies es torna tova i productiva (amb moc). Per això és important, encara que la tos sigui seca anar a una sessió de fisioteràpia respiratòria pediàtrica per ajudar a mobilitzar el moc que està enganxat als pulmons.

El meu fill té tos, quan anar al Fisioterapeuta respiratori infantil?

Primer de tot hem de saber identificar els signes d’alarma per anar o no a metge.

  • Dificultat per respirar, utilitza molt la panxa per respirar o té tiratge costal (se li marquen les costelles baixes en respirar).
  • Obre molt el nas quan respira (aleteig nasal).
  • Els llavis, la cara o la llengua estan d’un color blau (cianosi peribucal).
  • Sibilàncies (xiulets) en deixar anar l’aire.
  • Febre, encara que no sempre apareix.
  • Deixen de menjar.
  • Deixen de dormir.

Un cop descartats els signes d’alarma, si el teu fill té tos un fisioterapeuta o osteòpata especialitzat en fisioteràpia respiratòria pediàtrica us pot ajudar a començar a desenganxar el moc que aquesta en els pulmons i que la tos es torni més productiva (soroll de moc), ajudar que les costelles es moguin bé i pugui arribar l’aire als pulmons.

En una sessió de fisioteràpia respiratòria també us ensenyarem a fer una neteja nasal correctament si els vostres fills són nadons o exercicis perquè aprenguin a mocar-se.

Què podem fer a casa?

És important realitzar rentats nasals a demanda per aclarir el nas i fer que els mocs no estimulin la tos.

Col·locar al vostre nadó en una posició semi incorporat per dormir, això ajudarà que no desencadeni la tos en l’estar completament estirats.

I una bona hidratació (beure aigua) la tos s’elimina més fàcilment si el moc està líquid.

A Nadons Fisioteràpia us ajudarem a resoldre els problemes respiratoris dels vostres fills i us ensenyarem com saber actuar davant d’ells.