PER QUÈ EL TEU NADÓ RECENT NASCUT HA DE VISITAR-SE AMB UN FISIOTERAPEUTA I OSTEÒPATA PEDIÀTRIC?

La PREVENCIÓ en el nounat és molt important. Tots els bebès haurien de fer una visita de fisioteràpia i osteopatia pediàtrica als 15 dies de vida, per a així detectar qualsevol anomalia que s’hagi produït en l’úter o en el part.

Què podem prevenir amb una primera visita de osteopatía i fisioteràpia?

Principalment després de les primeres setmanes de vida el fisioterapeuta pediàtric ha de controlar les conseqüències que ha patit el nadó en el part.

En l’úter, en les últimes setmanes de l’embaràs, el nadó difícilment es pot moure, té menys espai. En funció de la grandària del seu cordó podrà moure’s amb més facilitat o haurà de mantenir una mateixa posició fins al moment del part.

El part és el moment en el qual mamà i nadó viuran sensacions intenses. Segons les hores que duri el part, el nadó pot patir si la fase de dilatació i de descens no van de la mà. No sempre és com ens imaginem. Pot ser un part vaginal sense instrumentalització, un part instrumentalitzat, utilitzant fòrceps o ventoses, o una cesària.

La prevenció en el nounat servirà per a controlar aquelles patologies que són conseqüència del part per exemple la plagiocefalia infantil. Podem detectar un torticoli congènit o dificultats en girar el cap de manera precoç, que amb el pas de les setmanes pot desencadenar en més problemes.


Sigui com sigui el tipus de part, tots els nadons haurien de fer una valoració amb una fisioterapeuta i osteòpata especialitzat en pediatria.

Per què als 15 dies? 


Les primeres dues setmanes del nadó són d’adaptació, igual que per a les famílies. En aquests dies qualsevol hematoma produït en el part o si el cap ha patit en el moment de donar a llum, haurien d’haver-se solucionat. Si no és així, el nounat hauria de rebre tractament per a prevenir aquelles seqüeles que puguin quedar.La detecció de patologies com la torticoli congènit o un hematoma subdural poden ocasionar conseqüències en el seu desenvolupament. Amb una primera visita de osteopatía infantil podrem controlar el procés evolutiu del nadó.


El cos dels recent nascuts és molt agraït al tractament. En una o dues sessions podem solucionar molts problemes, el seu cos esta disposat a reabsorbir qualsevol disfunció si rep l’estímul correcte i així prevenir problemes en un futur.

Què es pot valorar en una visita precoç de fisioteràpia i osteopatía pediàtrica?

La clau serà conèixer com han anat aquests primers dies de vida a la família. L’adaptació del nounat resulta ser clau per al seu desenvolupament, per això l’entrevista amb la família serà important. En segon lloc observarem alguns dels següents problemes:

  • Dificultats per agafar-se al pit. Aquests haurien de solucionar-se a les 24 – 48 hores de vida, per a poder garantir una bona lactància.
  • Mala succió. En funció de la posició de la barbeta del nadó o feblesa muscular en la boca el nadó.
  • Irritabilitat. Nadons que estan a la defensiva.
  • Problemes intestinals. Dificultats per a anar de ventre.
  • Aplanaments del cap. Ja sigui per mal posició uterina, torticoli congènit o utilització de fòrceps en el part.

Els pediatres moltes vegades no tenen el temps suficient per a entrar en detalls, per això el fisioterapeuta i osteòpata infantil dediquem el temps necessari a fer una bona exploració al nadó i a conèixer a les famílies. Us ajudem a resoldre qualsevol dubte que us pugui sorgir i si és necessari us donem pautes per a seguir a casa.