descalços_01

BENEFICIS QUE ELS NADONS PORTIN ELS PEUS DESCALÇOS

Sovint a consulta les famílies us pregunteu sobre quin tipus de calçat han de portar els nens quan comencen a gatejar o a caminar. Per això, des de Nadons Fisioteràpia volem intentar resoldre alguns dels dubtes que ens poden aparèixer i aclarir falsos mites.

Com a fisioterapeuta y osteópata infantil sempre aconsello a les families:

⦁ No forçar que es posin dempeus els vostres fills/es, sinó acompanyar i facilitar als vostres nadons perquè vagin assolint cada etapa del seu creixement.

Perquè això passi és important deixar espai perquè els nadons explorin l’entorn, a través del seu lliure desenvolupament. Seguint aquesta mateixa perspectiva, amb els peus passa el mateix, no hem de forçar-los a portar sabates quan no les necessiten.

⦁ Han d’anar descalços els nens el màxim temps possible. No només quan són petits/es, sinó durant tota la seva infància.

Si posem sabates als nostres fills de forma precoç, els estem limitant a desenvolupar la sensibilitat que necessiten a la planta de peu per poder formar-se correctament, també impedim que es puguin moure de manera lliure.
Els nadons quan comencen a caminar no estan tota l’estona drets, sinó que s’asseuen, gategen i fins i tot voltegen, si els posem sabates limitem aquesta mobilitat.

He de posar sabates al meu nadó?

La planta del peu dels nens és capaç de rebre moltíssima informació sensorial i de la posició del seu cos que influeix en el desenvolupament psicomotor dels nens/es, hem de deixar que caminin i juguin descalços perquè els peus creixin forts, mòbils i flexibles.

Caminar descalç ajuda a la formació de l’arc plantar i dels ossos que el formen, si us heu fixat tots els nadons neixen, amb els peus grassonets i plans, un cop es posen drets i comencen a caminar aquests peus van agafant forma.

En els primers mesos de vida els peus dels nadons tenen la funció d’informar sobre el medi exterior a través del tacte (textura, temperatura …), un cop es comencen a posar a peu dret, al voltant dels 9 – 10 mesos de vida, aquesta informació sensorial es torna més precisa, guanya sensibilitat i es transforma en informació sobre la posició del cos. Els peus han d’informar el seu cervell de la seva posició i dels canvis de postura.

A quina edat he de començar a posar sabates al meu fill?

El que hem de tenir clar és que la funció principal de les sabates és protegir-los dels agents externs. En el cas dels nens que ja caminen, que sol ser a partir dels 12 mesos, hem de posar-los sabates si caminen pel carrer i tenim por que es pugui fer mal. Si estem en terrenys sense perill aparent (parc, platja, gespa …) el millor és que vagin sense sabates per aconseguir un bon desenvolupament dels peus, afavorir un millor equilibri i una millor coordinació motora.

Quin tipus de calçat triar?

⦁ Ha de deixar lliure l’articulació de turmell.

⦁ Ha de ser amb sola dura i flexible.

⦁ La part davantera de la sola de doblegar fàcilment cap amunt amb la mà.
⦁ La sabata ha de ser igual per davant que per darrere.
⦁ Gruix de 3 mm.
⦁ Sense taló.

⦁ Ha de ser prou ample i llarg (forma quadrada) per permetre el moviment dels dits sense que toquin el final de la sabata per dins i que no “s’amunteguin” els dits.

⦁ Materials transpirables. La plantilla ha de ser extraïble per poder netejar-la i ens serveix per veure si li va petita la sabata.

⦁ S’ha d’adaptar bé a peu, sistema de regulació (velcro o cordons). Millor que siguin amb velcro per afavorir l’autonomia

És important saber que els nadons no es constipen per anar descalços, per això a casa amb un mitjó antilliscant serà suficient, per permetre que es puguin moure bé i tinguin els peus calents.