EL GATEIG

A Nadons Fisioteràpia considerem el gateig com una etapa important del desenvolupament motor dels infants.

Quan hauria de començar a gatejar el teu fill/a?

L’inici del gateig es produeix entre els 8 – 10 mesos, quan el nadó és capaç per ell mateix de portar el pes del seu cos cap endavant, i col·locar les mans per davant del seu cos adquirint la posició de gateig. Alguns ho fan al voltant dels 12 mesos, i d’altres començaran a caminar sense haver gatejat mai.

És una etapa més en el seu desenvolupament psicomotor, és un moviment harmònic que requereix una coordinació entre braços i cames, produeix conseqüències a nivell motor, intel·lectual i emocional.

La fase del gateig és el primer pas que dóna independència als nens/es. Des d’aquest moment el nadó serà capaç de realitzar accions amb un fi, ja no dependrà dels moviments involuntaris o de l’ajuda de l’adult. D’aquesta manera, començarà a desenvolupar la capacitat d’exploració i aprenentatge.

La ciència ha demostrat que és una fase imprescindible pel desenvolupament del cervell dels infants. Connecta els hemisferis cerebrals i crea rutes d’informació per a la maduració de les diferents funcions cognitives.

Per què es tan important el gateig?

El gateig desenvolupa el patró creuat de la funció neurològica (molt important per la posterior maduració de les diferents funcions cognitives), això permet l’equilibri del cos humà i en conseqüència que la columna estigui recta per poder aixecar-se més endavant.

Aporta estabilitat a espatlles – mans i malucs, això farà que pugui lluitar contra la gravetat un cop es posi en bipedestació.

Per altra banda, el gateig tonifica els músculs, permetrà que la columna vertebral estigui recta. Això ajudarà a augmentar la capacitat pulmonar i tolerància a la fatiga, disminuint el risc de problemes respiratoris.

Quins beneficis té el gateig?

Beneficia el desenvolupament del patró contra lateral, que és el moviment creuat de les extremitats, aquesta funció neurològica fa possible el desenvolupament corporal en etapes posteriors.  Durant el gateig el nadó ha de moure mà dreta i cama esquerra i mà esquerra i cama dreta de manera coordinada.

També fa que maduri i es desenvolupi el sistema vestibular, encarregat de regular l’equilibri, i el sistema propioceptiu, aquest és el sistema que li permetrà saber on estan les diferents parts del cos i rebi la informació correcta d’aquest.

Un altre benefici és la perfecció de la vista, col·locar la mà i el genoll que toca, fa que fixin la vista a curta distància i exerciten els músculs dels ulls.

El gateig també ajudarà a la manualitat fina, li dóna la sensibilitat necessària en tenir el palmell de la mà en contacte constant amb el terra i la coordinació de l’ull i la mà. En gatejar canvia la seva perspectiva dels objectes, explora i aprèn a enfocar amb els dos ulls a una distància curta, la mateixa que haurà de realitzar amb la lectoescriptura posteriorment en a l’etapa escolar.

Millora el desenvolupament del llenguatge, ja que per mitjà del moviment millora la capacitat de comunicació a l’explorar e interactuar amb l’entorn que l’envolta.

Hem d’estimular el gateig?

És important que el nostre nadó passi el màxim de temps possible a terra, per poder explorar l’entorn i tenir interès per desplaçar-se.

Que porti roba còmoda li permetrà poder moure’s amb facilitat i que no l’impedeixi la mobilitat. No ha de portar sabates, ja que realitzen l’impuls per desplaçar-se amb el dit gros del peu i això permetrà la formació de l’arc plantar quan sigui més gran.

No hem de posar el nostre nadó dret, ell ho farà quan estigui preparat i se senti segur. Per això, és important no forçar postures si encara no està preparat, per exemple utilitzar caminadors, agafar-lo de les mans perquè camini,  fer aquestes coses no l’ajudem que es desenvolupi correctament.

A Nadons Fisioteràpia us ajudem i acompanyem en el desenvolupament motor dels vostres infants.

A continuació us deixo un vídeo de la fisioterapeuta i osteòpata Belén Concejero, on us dona més informació sobre el gateig i com acompanyar-lo des de casa.