Mocs

JA ARRIBAT EL FRED I AMB ELL ELS MOCS

Durant l’hivern és comú que els més petits i no tan petits, pateixin refredats, bronquiolitis i d’altres malalties respiratòries, podent arribar a ser més importants. L’acumulació de moc, juntament amb l’arribada d’un virus fa que el sistema immunològic es debiliti. 

La fisioteràpia i osteopatia respiratòria en pediatria és l’eina d’elecció a NADONS per ajudar als més petis de casa a expulsar la mucositat.

Degut a la particularitat estructural de l’aparell respiratori dels nadons, així com les predisposicions genètiques, estan exposats a infeccions respiratòries. Aproximadament als 2 anys poden començar a saber sonar-se i els nadons no tenen la capacitat per expectorar de manera autònoma. Per tant, és important saber identificar l’excés de moc i treballar per expulsar-lo. La mucositat és necessària pel bon funcionament de les nostres vies respiratòries, ja que s’encarrega de netejar-lo i evitar que possibles agents agressors arribin als pulmons. Diàriament generem una quantitat de moc fluid de forma fisiològica i aquesta quantitat augmenta davant agents externs com les temperatures extremes, inflamacions de les vies aèries, entre d’altres.

Els principals objectius de la fisioteràpia i osteopatia respiratòria en pediatria són:

 • Millorar la manera de respirar.
 • Eliminar les secrecions.
 • Disminuir la sensació de fatiga.
 • Augmentar la capacitat pulmonar i la resistència davant de determinades activitats, com fer esport, per exemple.
 • Millorar la força dels músculs respiratoris.
 • Millorar l’aspecte psico-emocional.

Les indicacions de la fisioteràpia i osteopatia respiratòria en pediatria són molt diverses, podríem dir que les més comuns són:

 • Bronquitis
 • Bronquiolitis
 • Pneumònia
 • Asma
 • Fibrosis quística
 • Atelèctasis
 • Hipersecrecions bronquials
 • Problemes en vies altes

Serà recomanable el tractament quan els petits tenen símptomes d’acumulació de secrecions, tos, sibilàncies o pitus en el pit, quan presenten tiratge (s’ajuden de la musculatura per respirar, hi hagi aleteig nasal, mouen molt la panxa, se’ls hi marca les costelles…), quan dormen malament, no mengen i estiguin irritables.

En el nostre servei de fisioteràpia i osteopatia pediàtrica realitzem sessions individualitzades, aplicant tècniques manuals per ajudar a expulsar el moc dels nostres infants i explicar exercicis que permeten aconseguir permeabilitzar les vies aèries, controlar la dispnea (sensació subjectiva de falta d’aire) i augmentar la tolerància a l’esforç. La fisioteràpia i osteopatia respiratòria és una eina fonamental per prevenir, curar o estabilitzar les alteracions que afecten al sistema respiratori. 

En qualsevol cas, les tècniques realitzades pel fisioterapeuta/osteòpata són passives e indolores pels infants. Quan aquests són més col·laboradors les tècniques passen a ser actives recolzant-nos en jocs per ajudar a expulsar el moc. En aquesta edat més col·laboradora és important ensenyar una bona higiene pulmonar i nasal.  

La fisioteràpia respiratòria en pediatria ens servirà com a complement a la pauta mèdica ja que ens vindrà amb un diagnòstic i ens aporta els beneficis de:

 • Facilitar l’expectoració de les secrecions, això farà que els infants mengin millor i descansin.
 • Evitar complicacions broncopulmonars.
 • Disminuir el número d’ingressos i estàncies hospitalàries.

De manera general, podem dir que la fisioteràpia respiratòria en pediatria pot ajudar a millorar l’estat general dels infants, afavorir el descans nocturn i l’alimentació, en definitiva, la seva qualitat de vida. 

Us esperem a Nadons per ajudar als vostres petits i els seus processos respiratoris.